T-61.140 KURSSIESITE

T-61.140 Some course material -- Notice a course T-61.140 in English in autumn semester! Probably some changes in autumn 2005 due to the reform.

T-61.140 Signaalinkäsittelyjärjestelmät (2 ov), kevät 2005, v. 1.0, 19.1.2005
Muutokset versioon 1.0 punaisella


Huom!: Kurssi luennoidaan hyvin todennäköisesti viimeistä kertaa nyt keväällä 2005. Korvaavaksi kurssiksi tulee keväästä 2006 alkaen "Datasta tietoon", jonka sisältö on hyvin erilainen tähän kurssiin verrattuna. Opiskelijan siirtyessä tulevaisuudessa mahdollisesti johonkin uuteen järjestelmään nyt suoritettu T-61.140 korvaa "Datasta tietoon" -kurssin.

Kurssista järjestetään tenttejä ainakin kesään 2006 asti tutkintosäännön (47§) mukaisesti.


Sisältö: Kurssi on tarkoitettu tietotekniikan perusopiskelijoiden peruskurssiksi signaaleista ja järjestelmistä. Mitä signaalit ovat, miten niitä esitetään, mitä ovat signaaleja prosessoivat järjestelmät? Kurssilla tutustutaan lineaarisiin järjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin sekä tarkastellaan muutamia peruskäsitteitä kuten konvoluutio ja näytteenotto. Matlab-harjoituksissa opitaan signaalinkäsittelyn perusteita tietokoneavusteisesti. Opittuja asioita sovelletaan niin ääni- kuin kuvasignaaleihin.

Opetusohjelman sisältämät avaintermit: jatkuvat ja diskreetit signaalit, lineaariset ja aikainvariantit järjestelmät, signaalien taajuusanalyysi, Fourier-sarjat ja Fourier-muunnos, diskreetti Fourier-muunnos (DFT), diskreettien järjestelmien taajuusvaste, suodatinesimerkkejä, näytteenotto.

Esimerkki äänisignaalin suodattamisesta (kurssin T-61.246 sivustoa).
Esimerkki jaksollisesta signaalista ja yhteydestä Fourier-sarjaan.
Esimerkki äänisignaalin suodattamisesta ja spektrogrammista.
Esimerkki keskiarvoistavasta suotimesta.



Esitiedot: Kurssilla käydään läpi jatkuvia ja diskreettejä signaaleja ja niiden käsittelyä. Tehokas tapa analysoida signaaleja ja järjestelmiä on tutkia niitä vuoroin aika-, vuoroin taajuustasossa. Näppärä työkalu tähän on Fourier-analyysi, jonka matemaattiset perusteet on käyty matematiikan kursseilla. Esityksissä tarvitaan myös peruskursseilta tuttua kompleksilukuaritmetiikkaa. Tällä kurssilla on tärkeämpää ymmärtää näiden käyttö sovellusalueella kuin teoreettinen tausta. Matlab-ohjelmistoa ei tarvitse hallita etukäteen.


Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen kurssille WWWTopin kautta. Varmista, että siellä oleva sähköpostiosoiteesi on toimiva.

Ilmoittaudu erikseen myös välikokeisiin! HUOM! Tentti-ilmoittautumiset ovat sitovia: Älä ilmoittaudu (tai peruuta ajoissa), jos et aio tulla tenttiin. Turhat ilmoittautumiset vaikeuttavat merkittävästi sali- ym. järjestelyjä.

Tietokonelaskareihin tulee ilmoittautua WWWTopiin, jotta halukkaille (yksin tai pareja) riittää koneita.


Tiedotus: Pysyvämpi tieto sekä materiaalia WWW:ssä http://www.cis.hut.fi/Opinnot/T-61.140/
ajankohtaiset ilmoitukset newsseissä:
news://otax.tky.hut.fi/opinnot.tik.t61140


Luennoitsija: professori Olli Simula, Olli.Simula@hut.fi, vastaanottoaika torstaisin 13-14 tai sopimuksen mukaan. Olli Simula

Luennot: keskiviikkoisin 14-16 salissa T1. Kurssin esittely ja aiheeseen tutustuminen on keskiviikkona 19.1.2005 klo 14. Tarkempi kurssiaikataulu omalla sivullaan.

Jos suoritat kurssin portfoliotyöskentelyllä, luentoihin liittyy luentopäiväkirjan tekeminen. Katso lisää alla kohdassa "Kurssin suorittaminen".


Kurssiassistentit: Kalle Korpiaho, Jukka Parviainen ja Antti Savolainen. Yleiset kysymykset osoitteeseen t61140@cis.hut.fi. Vastaanotot sopimuksesta ja laskareissa.
Kalle Korpiaho Jukka Parviainen Antti Savolainen

Laskarit: Laskareilla on suoritukseen liittyvää merkitystä (pakollisia ja lisäpisteitä), jos teet kurssin portfoliotyöskentelyllä, mistä lisää kohdassa "Kurssin suorittaminen".

Kurssin laskarit koostuvat "paperilaskaritilaisuuksista" ja tietokoneharjoituksista. Kullakin viikolla on yksi kahden tunnin laskaritilaisuus. Tarkempi aikataulu omalla sivullaan.

Paperilaskareissa assistentit demoavat perustehtäviä, minkä jälkeen on aikaa tehdä harjoitustehtäviä itsenäisesti. Assistentti on tämän ajan käytettävissä.

Tietokoneharjoituksissa on vastaavasti yleensä demotyyppisiä tehtäviä, joiden seassa itsenäisiä tehtäviä. Kannattaa varata omat korvakuulokkeet mukaan! Tietokonelaskareihin tulee ilmoittautua WWWTopin kautta, josta näkee käytössä olevat vuorot. HUOM! Tietokonelaskariviikkoina ei ole normaaleja paperilaskareita.


Oppikirja: Luennot seuraavat oppikirjaa Alan V. Oppenheim, Alan S. Willsky: Signals and Systems, Prentice-Hall, 1997 (2nd edition)

Prujut: [OSA I:] Luentokalvot (englanniksi) sekä [OSA II:] joukko laskuharjoitusesimerkkejä (suomeksi) vastauksineen jaetaan Editan kautta tammikuun lopulla. Vastaavat paperit löytyvät myös kurssin www-sivuilta pienennettyinä. Luentokalvot seuraavat kirjan lukuja 1-7. Edellisvuosien prujuihin ei tule kovin suuria muutoksia. Luentokalvojen lukeminen, aktiivinen luentojen seuraaminen ja laskarien laskeminen korvannevat kirjan lukemisen.

Kurssitoimittaja: Juho Rutila


Kurssin suorittaminen: Kurssin voi suorittaa keväällä 2005 joko
(a) portfoliotyöskentelyllä ilman tenttiä ja välikoetta,
(b) välikokeilla tai
(c) tentillä.
Halutessaan voi kurssin tehdä vaikka kaikilla kolmella tavalla (ylimääräistä työtä). Paras arvosana huomioidaan.

(a) Portfoliotyöskentely: Tarkempi ohjeistus ensimmäisellä luennolla ja sen jälkeen täältä. Aktiivinen luentotyöskentely, laskuharjoituksia ja demonstraatioita sekä aineiston kokoaminen ja tiivistäminen. Ei välikokeita eikä tenttiä - arviointi kootun aineiston perusteella.

(b) Välikokeet: Katso T-tenttijärjestys tai WWWTopi:
1. VK maaliskuussa
2. VK toukokuun alkupuolella
2. VK myöhemmin toukokuun tenttikaudella.
HUOM! Valitse vain jompikumpi 2.VK!

(c) Tentit: Katso T-tenttijärjestys tai WWWTopi:
Tentti tammikuussa tenttikaudella
Tentti toukokuun alkupuolella 2.VK:n kanssa
Tentti myöhemmin toukokuun tenttikaudella 2.VK:n kanssa
HUOM! Valitse jompikumpi toukokuun vaihtoehdoista!

Seuraavat tentit syyskuun 2005 alussa, sitten joulukuussa 2005, tammikuussa 2006, ja (mahdollisesti) viimeisen kerran toukokuussa 2006.


Jatkokurssit: Kurssilla käydään jotain perusteita aika/taajuustasoanalyysiin ja minkä tahansa numeerisen aineiston analyysiin. Jatkokursseiksi voi ajatella esimerkiksi signaalinkäsittelyä, (ääni- tai kuvasignaalin kanssa), tietokonenäköä, akustiikkaa, hahmontunnistusta... Tämän linkin takaa Informaatiotekniikan laboratorion kurssit.


TERVETULOA KURSSILLE!


toivottavat Olli Simula, Kalle Korpiaho, Jukka Parviainen, Antti Savolainen

http://www.cis.hut.fi/Opinnot/T-61.140/kurssiesite.shtml
t61140@cis.hut.fi
Wednesday, 19-Jan-2005 15:27:13 EET